Nieuws

Oorlog in Beveren

In Kasteel Cortewalle in Beveren starten op Erfgoeddag (26 april) twee tentoonstellingen over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Heldinnen van het thuisfront” vertelt het verhaal van de Beverse vrouwen tijdens de eerste oorlogsjaren. “Pinnekesdraad en pinhelmen” belicht het algemene leven in Beveren tijdens dezelfde periode.

Op 24/06 en 26/06 kan je bovendien komen luisteren naar twee oorlogslezingen. Ludo Stynen vertelt op vrijdag over Virginie Loveling en haar oorlogsherinneringen, terwijl Richard Willems aan de hand van twee familieverhalen de tragiek van de oorlog ontrafelt.

Klik op de flyers voor meer details.

flyers lezingen

20150426ERFgoeddag-affiche

Kortverhalen op de WOI-blog

Op de unieke weblog “Beveren Bezet” volg je het wel en wee van Beverenaars in de Eerste Wereldoorlog. Authentieke maar ook fictieve Beverse inwoners of mensen die een band hebben met Beveren, vertellen hoe ze elk op hun eigen manier de hardheid van de oorlog beleefden. Vijf personages van verschillende leeftijden en achtergrond maken hun opwachting in de blog. Voor hun verhalen kon geput worden uit een schat aan authentieke bronnen, zoals dagboeken en correspondentie.
Alphons Dierickx , collectie Karen Dierickx

Alphons Dierickx , collectie Karen Dierickx

Op donderdag 20 november start de blog met een nieuwe rubriek: Kortverhalen. Daarin komen diverse waargebeurde verhalen aan bod. Heb je zelf nog interessante oorlogsverhalen?  Over een (over)grootvader die aan het front is terechtgekomen. Over een moeder, vrouw, verloofde die thuis is achtergebleven. Over kinderen die zonder hun vader moesten opgroeien… Misschien ken je wel verhalen over de Duitsers in je dorp, of over gebeurtenissen die zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld. Twijfel dan niet en laat het ons weten! En wie weet wordt jouw verhaal dan wel het volgende in onze nieuwe reeks Kortverhalen.

Info:
http://beverenwoi.wordpress.com
bert.verwerft@beveren.be

 

De Groote Oorlog in Bazel

Van 2 november tot 21 december kan je op zondagnamiddag een bezoek brengen aan de nieuwe tentoonstelling van de Heemkundige Kring Wissekerke: “WOI, van Kruibeke tot aan den IJzer”. Dit is het startschot van een vijfluik van thematentoonstellingen die elk jaar – van 2014 tot 2018 – gewijd worden aan een bepaald aspect van de oorlog. De eerste tentoonstelling belicht de mobilisatie, de inval, de vrijwilligers en de eerste gesneuvelden tot aan de stagnatie aan het Front in oktober 1916.

PowerPoint-presentatieHelden en slachtoffers opgelijst

Op de blog helden.familiekunde-landvanwaas.be maakt men een overzicht van de burgerslachtoffers en gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij een aantal slachtoffers vind je ook extra informatie, afkomstig van het bidprentje, omtrent het overlijden en de begraafplaats van deze persoon. Het overzicht wordt tijdens de komende jaren verder uitgebreid en gedetailleerd. Als je zelf vragen of suggesties hebt, dan kan je ook steeds contact opnemen met de websitebeheerder.

Helden Wereldoorlog 1Provincie organiseert wedstrijd voor klasprojecten

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert een wedstrijd voor basisscholen en secundaire scholen die een herdenkingsproject willen uitwerken rond de Grote Oorlog. Deelnemende scholen maken kans op de hoofdprijs van 1000 Euro en bijkomende prijzen van 250, 500 en 750 Euro. Een school kan maximaal één herdenkingsproject indienen, waaraan wel meerdere klassen kunnen samenwerken.

Bij het uitwerken van je klasproject hou je rekening met de drie aspecten van herinneringseducatie:
1. Kennis van en inzicht in de historische context en processen;
2. Empathie en verbondenheid, door te werken met primaire bronnen;
3. Reflectie en actie, door aandacht voor mensenrechten en kinderrechten.

Alle uitleg bij de wedstrijd, de regels en criteria kan je terugvinden in de brochure van de provincie.

Reizende tentoonstelling “De Doodendraad”

Naar aanleiding van de publicatie “De Doodendraad” door prof. Em. Alex Vanneste ontwikkelde de Provincie Oost-Vlaanderen een uitleenbare tentoonstelling. Ontdek het hoe en waarom van de elektrische draadversperring die vanaf 1915 de grens met Nederland afsloot. “De Doodendraad” of “Den draad”, met een hoogte van 2 m. en geladen met 2000 volt, moest het smokkelen van mensen en goederen een halt toe roepen. Met sprekende foto’s en verhalen van vluchtelingen, verzetsstrijders, smokkelaars, spionnen…Prosperpolder: Muggenhoek Boerderij

Alle informatie over het ontlenen van de tentoonstelling kan je hier vinden.

De tentoonstelling kan je in het Waasland nog bezoeken in:

Kieldrecht: 20/10 – 15/12

Sint-Gillis-Waas: april 2015 – mei 2015

Moerbeke: november 2015 – december 2015

Print Friendly, PDF & Email